Over ons

Het checken van de feiten; het is misschien wel het belangrijkste principe binnen de journalistiek. Zeker nu, in tijden van ‘fake news’ en ‘alternative facts’, zijn onafhankelijke journalisten die de juistheid van beweringen controleren van groot belang.

FACTORY heeft zich volledig toegelegd op het controleren van de feiten. We checken niet alleen uitspraken van politici, maar controleren ook beweringen van bedrijven, NGO’s, bn’ers en journalisten. Ook foto- en videoverificatie hebben onze aandacht. Daarbij houden we de richtlijnen aan zoals die zijn vastgelegd door Poynter.

De factchecks worden uitgevoerd door studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) in Tilburg. Inmiddels heeft zich een bont gezelschap van studenten uit verschillende leerjaren bij de verificatiedesk aangesloten.

Bij enkel het checken van feiten blijft het niet. In ons blog verzamelen we de laatste ontwikkelingen op het gebied van nepnieuws en factchecking. Daarnaast publiceren we wekelijks een nieuwsbrief met daarin onze laatste checks en blogberichten.

Werkwijze:
We gaan uit van de Code of Principles van The International Fact Checking Network (IFCN), die we hieronder vertaald hebben.

1. We zijn niet partijdig
We gebruiken voor elke claim dezelfde standaard. We concentreren ons niet op eenzijdige factchecking. We volgen voor elke factcheck hetzelfde proces en laten het gevonden bewijs de uitkomst van de check bepalen. We zijn niet-partijdig in onze factchecks.

2. We zijn transparant over onze bronnen
We willen dat onze lezers onze bevindingen zelf kunnen verifiëren. We vermelden bronnen zodat lezers ons werk kunnen repliceren, behalve als de privacy van de bron in het geding komt. Als dat het geval is, zullen we zo veel mogelijk details over de bron geven.

3. We zijn transparant over onze organisatie en (eventuele) donoren
Als we geld van derden accepteren, zorgen wij ervoor dat de donoren geen invloed hebben op de uitkomsten van onze factchecks. We geven gedetailleerde informatie over de structuur, wettelijke status en professionele achtergrond van onze organisatie. We zorgen ervoor dat lezers weten hoe ze ons kunnen bereiken.

4. We zijn transparant over onze werkwijze
We leggen uit hoe we onze factchecks selecteren, onderzoeken, opschrijven, redigeren, publiceren en corrigeren. We moedigen lezers aan claims in te sturen die wij kunnen factchecken en zijn open over waarom we factchecken.

5. We zijn open en eerlijk over aanpassingen
We zijn transparant over eventuele correcties op onze eigen factchecks. We corrigeren factchecks en zorgen ervoor dat onze lezers de gecorrigeerde versie zien.